Online zakendoen met de overheid wordt steeds alledaagser. Onze producten en diensten worden daarom door steeds meer mensen en bedrijven gebruikt. De medewerkers van Logius zetten zich elke dag in om dat mogelijk te maken. Zo kan iedereen altijd en veilig online zaken kan doen met de overheid.
Bestrijding van internetcriminaliteit
Om te voorkomen dat mensen de dupe worden van cybercrime zoals phishing zijn er in 2023 meer dan 1300 websites en apps offline gehaald of nooit online zichtbaar geweest. Hierdoor is de kans dat criminelen er met gevoelige gegevens vandoor gaan een stuk kleiner geworden. Met onze ketenpartners hebben we aan 35 onderzoeken meegewerkt die mogelijk misbruik en oneigenlijk gebruik van onze diensten in kaart brachten. Er zijn afgelopen jaar 1000 vorderingen geweest, waar Logius informatie aangeleverd heeft aan opsporingsinstanties.
Als anderen je DigiD-gegevens hebben, kun je de dupe worden van identiteitsfraude. In nauwe samenwerking met andere overheidsorganisaties helpt Logius als het misgaat. We nemen contact met je op en verwijderen dan het DigiD-account, zodat je een nieuw account kunt aanvragen. Zo weet je zeker dat niemand ongevraagd bij je gegevens komt. In 2023 heeft Logius 6791 DigiD-accounts ingetrokken vanwege mogelijk misbruik.
Organisaties die DigiD gebruiken moeten jaarlijks een ICT-beveiligingsassessment laten doen. Met deze assessments houdt Logius toezicht op de DigiD-aansluitingen, zodat het een veilig en betrouwbaar inlogmiddel blijft voor alle mensen die online zakendoen met publieke organisaties. In totaal worden 2979 diensten met DigiD ontsloten. In 2023, over het assessmentjaar 2022, moesten 180 diensten verbeteringen treffen, 18 deden dat niet of niet tijdig en zijn (tijdelijk) afgesloten.
Logius werkt met standaarden om veiligheid te garanderen. Standaarden helpen om bijvoorbeeld e-mailspoofing actief te bestrijden en om phishing tegen te gaan. Logius zet zich voortdurend in om te voldoen aan de informatieveiligheid standaarden die het Forum Standaardisatie voorschrijft.
Incidenten en online aanvallen afslaan
Logius beschikt over een professionele crisis- en calamiteitenorganisatie die afgelopen jaar in totaal 180 incidenten heeft afgehandeld.
Blijven oefenen
Internetcriminelen zitten niet stil, daarom is het belangrijk om jezelf weerbaar te maken tegen criminele activiteiten. Dankzij een unieke samenwerking tussen diverse partijen zoals overheden, internetproviders en banken hebben we onze systemen kunnen testen tijdens een oefening van de Nationale Anti-DDoS-coalitie. Daarnaast hebben we aan een andere grote ketenbrede crisisoefening meegedaan. Hier hebben we met onze partners geoefend wat we moeten doen als de voorzieningen uitvallen.